Installatie

Installeren, hoe gaat dat in z'n werk? Op deze pagina leren we je alles over de installaties op scouting Derde Utrechtse Groep. 

Je hebt inmiddels al een paar opkomsten meegekeken bij ons op scouting en binnenkort is het dan zover je wordt geïnstalleerd en dan hoor je echt bij scouting Derde Utrechtse Groep. De installatie is een feestelijke gebeurtenis, maar ook een plechtige. Je gaat een belofte doen en je moet de wet kennen. De belofte en de wet kun je hieronder vinden. Wanneer je de belofte en de wet hebt afgelegd ben je één van de 28 miljoen scouts op de wereld uit 216 landen. Vervolgens zal de leiding de verschillende insignes op je uniform spelden en soms vragen we zelfs aan jou wat een bepaald insigne betekent.

De scoutingwetten & beloftes

Hieronder vindt je de scouting wetten & beloftes. Tijdens de installatie vraagt de leiding of je bereid bent om de ‘belofte’ af te leggen. In die belofte, beloof je om je aan de spelregels van Scouting te houden. Deze ‘spelregels’ worden nog een verder uitgelegd in de wet. Tijdens het afleggen van de belofte maak je met je rechterhand het saluut en met je linkerhand geef je de leiding een hand. De verkenners van de Derde Utrechtse groep maken nog gebruik van de oude wetten. Deze heet zelfs nog de padvinderswet!

belofte:

Ik beloof mijn best te doen een goede bever te zijn. Samen te spelen en samen te delen.

wet:

Ik ben een bever. Wat bevers doen, doen we samen

 

belofte:

Ik beloof mijn best te doen een goede welp te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de welpenwet.
Jullie kunnen op mij rekenen.

wet:

Een welp speelt samen met anderen in de jungle.
Een welp is eerlijk, vriendelijk en zet door.
Een welp zorgt goed voor de natuur.

 

Belofte:

Ik beloof mijn best te doen een goede scout te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet.
Ik wil samen met anderen het goede zoeken en bevorderen.
Jullie kunnen op mij rekenen.

wet:

Een padvinder/verkenner is eerlijk
Een padvinder/verkenner is trouw
Een padvinder/verkenner is hulpvaardig
Een padvinder/verkenner is broeder voor alle andere padvinders/scouts
Een padvinder/verkenner is voorkomend en sportief
Een padvinder/verkenner heeft zorg voor de natuur
Een padvinder/verkenner weet te gehoorzamen
Een padvinder/verkenner zet door
Een padvinder/verkenner is spaarzaam
Een padvinder/verkenner heeft eerbied voor zichzelf en alle anderen

 

Waar moeten de insignes?

Bij het installeren krijgen de nieuwe leden allerlei insignes opgespeld. Voor de veiligheid worden die vaak weer verwijderd. Op de tekening hieronder (klik op tekening voor vergroting) en op de foto’s hieronder kunt u zien waar de insignes horen te zitten.

Naambandje: rechterschouder Districtsteken: linkerschouder Scouting- en speltakteken: linker- en rechterborstzak Nesttekens: rechterarm

 

Overvliegen

Overvliegen is de ceremonie die plaatsvindt wanneer een lid overgaat van de ene speltak naar de andere. Doorgaans gebeurt dat omdat het lid een bepaalde leeftijd bereikt heeft waarop hij oud genoeg is om naar een hogere speltak te gaan. De precieze inhoud van het overvliegen is afhankelijk van het aantal overvliegers en het moment van overvliegen. Het kan zijn dat je letterlijk van de ene speltak naar de andere wordt gegooid, maar het kan ook zijn dat je een heel survivalparcours moet afleggen.